Username:
Password:

Είσοδος
Υπενθύμιση
Ενεργά μέλη μέχρι 22/4/2018 12:08:49 πμ 8.001
  Γίνετε μέλος στο SeaMarket
   ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ   ΦΩΤΟ−ΑΓΓΕΛΙΕΣ   GALLERY ΧΡΗΣΤΩΝ   WEB−MAIL   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ, τα free email Hotmail, Yahoo, In κ.ά., δεν λειτουργούν πάντα σωστά για εγγραφές νέων Μελών. 

Χρησιμοποιείτε πάντα στην αίτηση έγγραφης σας, το email που σας παραχώρησε η ετα ...


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
4-8 Απριλίου 2013, η NATEX στο Ελληνικό! 

Οι Εκδόσεις Βαρβέρη διοργανώνουν για 27η φορά τη μεγαλύτερη έκθεση, που πραγματο ...


Κατάδυση γνωριμίας από τη Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης 
Η Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης, διοργανώνει Κατάδυση Γνωριμίας μεταξύ των μελών τη ...
Charter Yacht Show στον Πόρο 5 - 10 Μαΐου 

Από τις 5 έως τις 10 Μαΐου η καρδιά του θαλάσσιου τουρισμού θα χτυπά για μια α ...


Σταματήστε την καταστροφή! - «Θαλάσσιο Καταφύγιο στις Κυκλάδες Τώρα!». 
Οι ακτιβιστές της Greenpeace σήμερα το πρωί ήρθαν αντιμέτωποι με τη μηχανότρ ...
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Επίσημο πρόγραμμα των αγώνων Jet Ski στην Ελλάδα 

Επτά διπλούς αγώνες περιλαμβάνει το επίσημο πρόγραμμα των αγώνων του πανελληνίου ...


Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Match Race 2010 

17-19 Δεκεμβρίου 2010

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Match Race 2010 ολοκληρώθηκε με  ...


1ο CATAMARANS CUP INTERNATIONAL ΑΠΟ ΤΗΝ ISTION YACHTING 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο CATAMARANS CUP INTERNATIONAL το οποίο διορ ...


  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΡΧΙΚΗΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ 
  Θάλασσα - Thalassa - Sea :
Θάλασσα - Thalassa - Sea

Η ΘΑΛΑΣΣΑ...

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα.

Τα αλμυρά νερά που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της γήινης επιφάνειας.
Από τα 510.000.000 τ.χλμ. αυτής, τα 366.000.000 τ.χλμ.,  δηλ. τα 7/10 της Γης, καλύπτονται από θάλασσα.
Οι αρχαίοι Έλληνες την είχαν θεοποιήσει και τη θεωρούσαν κόρη της Γαίας και μητέρα της  Αφροδίτης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν, χωρίς να είναι βέβαιοι… ότι οι ωκεανοί δημιουργήθηκαν από ογκώδη σύννεφα υδρατμών που ανέρχονταν από τα ηφαίστεια και τα θερμά πετρώματα στην επιφάνειά της λίγο μετά το σχηματισμό της. Καθώς ψυχόταν η επιφάνεια, οι υδρατμοί έγιναν βροχή που έπεσε γεμίζοντας τις κοιλότητες στην επιφάνεια της Γης και παρασύροντας το ορυκτά άλατα, έτσι σχηματίστηκαν οι ωκεανοί αλμυρού νερού.
Ο Ήλιος θερμαίνει τη θάλασσα και εκατομμύρια λίτρα νερού ανέρχονται ως υδρατμοί.
Με την ψύξη των υδρατμών σχηματίζονται σύννεφα που γίνονται βροχή ή χιόνι.
Οι ποταμοί συλλέγουν το νερό και το οδηγούν και πάλι στη θάλασσα, και η όλη διαδικασία ξαναρχίζει.

Διαίρεση.
Η θάλασσα διαιρείται:
Σε πέντε ωκεανούς: Ειρηνικός (είναι ο μεγαλύτερος, έκταση 179.680.000 τ.χλμ.), Ατλαντικός, Ινδικός, Βόρειος Παγωμένος ή Αρκτικός, Νότιος Παγωμένος ή Ανταρκτικός.
Σε θάλασσες: Μεσόγειος, Σινική, Ερυθρά κ.ά.
Σε πελάγη, που είναι τα πιο μικρά τμήματα, όπως το Αιγαίο, Κρητικό κ.λ.π.
Οι θάλασσες υποδιαιρούνται:
α) Σε "εσωτερικές". Είναι αυτές που περιβάλλονται από ξηρά και δεν επικοινωνούν με τους ωκεανούς (Κασπία, Νεκρά).
β) Σε "κλειστές". Αυτές περιβάλλονται από ξηρά, επικοινωνούν όμως με την ανοιχτή θάλασσα με φυσική θαλάσσια λωρίδα (Αζοφική)
γ) Σε "ανοιχτές". Αποτελούν μεγάλους θαλάσσιους δρόμους, από τους οποίους επικοινωνούν τα διάφορα κράτη μεταξύ τους με ίσα δικαιώματα (Μεσόγειος). 

Βάθος.
Το μέσο βάθος των θαλασσών υπολογίζεται σε 3.600 μ.
Το μέγιστο βάθος είναι περίπου 11.000μ. και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στις Φιλιππίνες.
Το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου είναι 4.400μ. και βρίσκεται στο "Φρέαρ των Οινουσσών", ΝΔ του ακρωτηρίου Ταίναρου. 
Οι σύγχρονοι βυθομετρικοί χάρτες με ενδείξεις βάθους, υφάλων, σκοπέλων κ.λ.π. είναι το πιο απαραίτητο βοήθημα των ναυτικών, ιδίως κατά τη νύχτα και την ομίχλη. 

Χαρακτηριστικές ιδιότητες.
Ο κάθετος διαμελισμός στον πυθμένα της θάλασσας μοιάζει με τον αντίστοιχο της Γης. Και εκεί υπάρχουν πεδιάδες, κοιλάδες, τάφροι, οροσειρές, όρη, οροπέδια κ.λ.π. 
Οι μεταβολές όμως στη μορφολογία του πυθμένα των θαλασσών είναι μικρότερες, γιατί εκεί δε γίνονται διαβρώσεις στην κλίμακα που γίνονται στην επιφάνεια της Γης.
Το φως του Ήλιου φτάνει σε βάθος 200 μ. περίπου. Από εκεί και κάτω επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Στα κατώτερα στρώματα το νερό είναι πιο κρύο.
Ανάλογα με το βάθος, αυξάνει και η πίεση του νερού.
Ο ήχος μεταδίδεται στο θαλασσινό νερό 4 με 5 φορές ταχύτερα από όσο στον αέρα.
Η πυκνότητα του θαλασσινού νερού είναι μεγαλύτερη από του γλυκού, γιατί περιέχει πολλές ουσίες. Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό είναι το αλάτι, που φτάνει τα 3/4 των διαλυμένων μέσα στο νερό ουσιών.
Άλλες είναι: ιώδιο, πυρίτιο, βρόμιο, βισμούθιο, ασβέστιο, αρσενικό, μόλυβδος, σίδηρος, αντιμόνιο, χαλκός, νικέλιο, χρυσός, άργυρος κ.λ.π.
Εκτός από τις ουσίες αυτές, το θαλασσινό νερό περιέχει και αέρια: άζωτο, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα κ.λ.π.
Το χρώμα της θάλασσας στην επιφάνειά της εξαρτάται από το χρώμα του ουρανού, του βυθού, των γειτονικών ακτών και από τις ουσίες που περιέχει. Ενώ στο βάθος είναι ιώδες (μενεξεδένιο). 

Οργανικός κόσμος.
Τα ζώα της θάλασσας είναι περισσότερα από τα φυτά της. Εκτός από τα πτηνά, ζουν μέσα στη θάλασσα όλα σχεδόν τα είδη του ζωικού βασιλείου:  πρωτόζωα, μαλάκια (σουπιές, χταπόδια κ.λ.π.), μαλακόστρακα (αστακοί, καβούρια κ.ά.), εχινόδερμα (αχινοί, αστερίες κ.ά.), κοιλεντερωτά (σφουγγάρια, κοράλλια κ.ά.), ερπετά (φίδια, χελώνες, σκουλήκια κ.ά.), θηλαστικά (φάλαινες, φώκιες, δελφίνια κ.ά.), σπονδυλωτά (ψάρια)  κ.λ.π.
Στις πολύ βαθιές θάλασσες υπάρχει και το πλαγκτόν, δηλ. πλανώμενοι ζωικοί και φυτικοί μικροοργανισμοί, που χρησιμεύουν ως τροφή των ψαριών. Από τα φυτά αφθονούν τα φύκια. Υπάρχουν χιλιάδες είδη φυκιών, μερικά από τα οποία φτάνουν σε ύψος 20 μ. 

Κίνηση των νερών.
Με το φύσημα του αέρα ο παλμός, που υπάρχει στα μόρια του νερού, αυξάνει και δημιουργούνται τα κύματα. Στις τρικυμίες των ωκεανών τα κύματα φτάνουν σε ύψος 20 μ., ενώ όταν σπάζουν πάνω σε βράχους, τα 50 μ. Από το βάθος των 60 μ. και κάτω η θ. μένει πάντοτε ήρεμη. Εκτός από τα κύματα υπάρχουν και τα θαλάσσια ρεύματα, που διακρίνονται σε "κατακόρυφα", όταν η κίνηση γίνεται από πάνω προς τα κάτω και αντιστρόφως, και σε "οριζόντια", που σχηματίζονται ή στην επιφάνεια ή στο βάθος της θάλασσας.
Η δημιουργία των ρευμάτων οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και αλμυρότητας που παρατηρείται από περιοχή σε περιοχή. Τα σπουδαιότερα ρεύματα είναι: του Γκολφ Στρημ στον Ατλαντικό ωκεανό, που έχει κατεύθυνση από τον κόλπο του Μεξικού προς τη Δ.  Ευρώπη, του Κούρο Σίβο, στον Ειρηνικό, που κατευθύνεται από την Ιαπωνία προς την Αμερική, του Λαμπραντόρ στον Ατλαντικό με κατεύθυνση Β Πόλος - Καναδάς κ.λ.π. 
Τέλος υπάρχουν οι παλίρροιες, δηλ. η περιοδική ανύψωση (πλημμυρίδα) και κατάπτωση (άμπωτη) της επιφάνειας του θαλασσινού νερού, που οφείλονται στην έλξη του Ήλιου και της Σελήνης, καθώς και στη φυγόκεντρη δύναμη της Γης. 

Οι χρησιμότητες της θάλασσας.
Πολλές είναι οι ωφέλειες που η θάλασσα παρέχει στον άνθρωπο. Οι θαλάσσιοι δρόμοι από την αρχαιότητα εξυπηρετούν τα ταξίδια και το εμπόριο. Αλλά και τα προϊόντα της θάλασσας δεν είναι λίγα: το αλάτι της είναι απαραίτητο για τη ζωή μας, τα ζώα της αποτελούν βασική τροφή του ανθρώπου. Επίσης δίνει τους σπόγγους, τα φύκια, τα κοράλλια, τα μαργαριτάρια, τα όστρακα κ.λ.π. Τέλος τα θαλάσσια λουτρά συμβάλλουν στη βελτίωση και διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. 

Οι επιδράσεις της θάλασσας στον άνθρωπο.
Με πολλούς τρόπους η θάλασσα επέδρασε στη ζωή και την ιστορία των ανθρώπων.
Η ανάπτυξη των θαλασσινών δρόμων έφερε σε στενή και γρήγορη επικοινωνία τους ανθρώπους και έδωσε τεράστια ώθηση όχι μόνο στο εμπόριο και τη ναυτιλία, αλλά και στους άλλους κλάδους της οικονομικής ζωής. Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι το πιο οικονομικό μέσο ανταλλαγών, γιατί συντομεύουν τις αποστάσεις και έτσι τα κόμιστρα των εμπορευμάτων είναι πολύ πιο φτηνά από ότι με τα χερσαία μέσα.
Αλλά και στο χαρακτήρα των ανθρώπων επιδρά η θάλασσα. Αυτοί που ασχολούνται μαζί της αποκτούν ορισμένες αρετές, όπως είναι η τόλμη, το θάρρος, η αυτοπεποίθηση, η ευγένεια. Δεν είναι μικρότερη η επίδρασή της και στη διαμόρφωση του κλίματος ενός τόπου. Προσδιορίζει τη γεωργική παραγωγή, από την οποία εξαρτάται κυρίως η ικανοποίηση των βασικών αναγκών του ανθρώπου. Ενθαρρύνει ακόμα τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να επιδίδονται σε θαλάσσια επαγγέλματα, τα οποία αποτελούν πηγή πλούτου για πολλές χώρες, όπως την Ιαπωνία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα κ.ά. 

Η θάλασσα και οι Έλληνες.
Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα η Ελλάδα δέχτηκε την ευεργετική επίδραση της θάλασσας, γιατί αυτή περιβρέχει κατά τα δύο περίπου τρίτα τον ελληνικό ηπειρωτικό χώρο και σχηματίζει ένα πλήθος μεγάλων νησιών. Γι' αυτό, από τους αρχαιότατους χρόνους, οι Έλληνες εξοικειώθηκαν με τη θάλασσα και έδειξαν μια σπάνια ναυτική ιδιοφυΐα και κλίση προς τα θαλασσινά επαγγέλματα. Πρώτοι οι Έλληνες κατασκεύασαν πλοία και πρώτοι αυτοί ίδρυσαν αποικίες. Η δραστηριότητά τους απλώθηκε από τα παράλια της Μ. Ασίας μέχρι τις ακτές της Μασσαλίας. Και στη θάλασσα έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας τους.
Η λαμπρή νίκη στη Σαλαμίνα έσωσε τη χώρα από την ασιατική πλημμυρίδα.
Η εκστρατεία του  Μ. Αλεξάνδρου προς την Ανατολή στηρίχτηκε στην αποτελεσματική βοήθεια του ναυτικού. Η επιβίωση της  Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί χίλια χρόνια κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στη νικηφόρα αντιμετώπιση των βαρβαρικών επιθέσεων από τη θάλασσα. Ακόμα και σήμερα οι Έλληνες συνεχίζουν τη ναυτική παράδοση των προγόνων τους.

Ημερομηνία Καταχώρησης: 2/10/2008 2:04:54 μμ


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ
Εκτέλεση Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Splash Covers, καλύμματα κινητήρων 

Splash Covers! Τα ιδανικά καλύμματα για τους κινητήρες σας!

Προστατέψετε τον κινη ...


Η Motorcraft αντιπρόσωπος του οίκου SDMO 

Η Motocraft AE επεκτείνει τη συνεργασία της με τον Αμερικάνικο όμιλο Kohler Glob ...


AMG Cigarette απο την Motocraft Α.Ε. 

Γη και Ύδωρ

Οι θρύλοι της παγκόσμιας μηχανοκίνητης βιομηχανίας, Cigarette και A ...


Νέα ψυγεία της Waeco από το KOTERO.GR 

Το ηλεκτρονικό κατάστημα www.kotero.gr προσφέρει ολοένα και περισσότερα νέα πρ ...


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ THΣ ΜΟΤΟCRAFT ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ VW. 

H νέα στρατηγική συνεργασία της Cummins Mercruiser Diesel και της Volkswagen Mar ...


Νέα Έκδοση.. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΣΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ του Αντιναυάρχου Λ.Σ (ε.α) Σαλίβερου Παρασκευά 
Πρόκειται για τον πρώτο τόμο της κωδικοποίησης της ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ με αντ ...
Η Motocraft παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Mercury Mercruiser Global Service Conference. 

Πιστή στο όραμα και την πολιτική της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τη ...


Διοργάνωση ημερίδας του ΣΕΚΑΠΛΑΣ - ΠΕΕΥ, στις 07/2 2010 στην Θεσσαλινικη. 
Όπως έχει καθιερωθεί κατά τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών  ...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ
avtpol242  19/3/2018
andreascorfu  10/2/2018
dserfer  1/11/2017
despina  12/7/2017
dounik  22/6/2017
sbarekos  13/5/2017
adreasxp.  10/5/2017
kikitsa  3/5/2017
gounaridis  6/2/2017
sotpog  27/12/2016
nikanas  3/12/2016
aek1924  25/11/2016
nasos60  2/11/2016
mohamed  29/10/2016
giannos  15/10/2016